H.B.T.K.
H.B.T.K.
FCI

HUNGÁRIA BULL TERRIER KLUB TARTÓ ÉS TENYÉSZTŐ EGYESÜLET

ÁLLAMILAG ELISMERT TENYÉSZTŐ SZERVEZET
 
A Magyar Állam és az FCI által is elismert Magyar Eb Törzskönyv, kizárólagos jogú vezetője

Főoldal

Kapcsolat

Cikkek:

Tisztelt Tenyésztőtársak!

A hatályos Tenyésztési Szabályzatban olvashatják, hogy a tenyésztésbe vétel egyik feltétele a HBTK, 
Speciál- vagy Klub- kiállításán elért minimum nagyon jó eredmény.

Ez azt jelenti pontosan: ha van egy bármilyen idős –akár kettő, akár öt éves- tenyész szemlézett szuka aki 2013.12.31-ig
nem ellett egyszer sem és nincs befedeztetve, akkor az ezután születendő kölykei csak úgy lesznek törzskönyvezhetők,
ha a szukát legalább egyszer életében egy HBTK által rendezett kiállításon bemutatják és ott minimum nagyon jó eredményt ér el.

Ha van egy bármilyen idős tenyészszemlézett kan kutya, aki után 2013.12.31-ig nem született egyszer sem alom és nincs tőle vemhes szuka,
akkor az ezután születendő kölykei csak úgy lesznek törzskönyvezhetők, ha a kan kutyát legalább egyszer életében egy a HBTK által rendezett
kiállításon bemutatják és ott minimum nagyon jó eredményt ér el.

 

2010. évi Hungária Bull Terrier Klubvacsora képes beszámoló

A 2010. február 27-én szombaton, 18 órától kezdődött  klubunk 2009-es évzáró- s  2010-es évnyitó vacsorája a már megszokott helyen a fővárosi,  XVI. kerületi     Szent Korona étterem különtermében .

Már 17 órától érkeztek a résztvevők  a rendezvényre, sokan vidékről, igen hosszú utat megtettek azért, hogy képviseljék  kennelüket ezen a barátias hangulatú összejövetelen.
A múlt évi regisztrált  -  a klub életében rekordszámú -- 88 fős tagságból ezen alkalommal 35-en  jelentek meg. Ami külön nagy öröm, hogy nem csak azon kennelek-tenyészetek  részéről képviselték magukat  barátaink akik érdekeltek voltak a  pontversenyben, hanem olyanok is jelen voltak, akik nem járnak kiállításra, nincs  jelenleg aktívan működő tenyészetük, hanem egyszerűen csak kedvelik a  fajtát, igyekeznek részvételükkel támogatni a klubot, munkásságát!
A 18 órai  kezdés és beszámoló előtti barátias hangulatot külön oldotta a felszolgálók igen  udvarias és figyelmes kiszolgálása, a halk zene, a különterem csendes  légköre.

A klub elnöke, Rebman György Úr 18 órakor megkezdte ünnepélyes  megnyitójával a vacsorát.
 A hozzá szokásos módon röviden, tömören megköszönte  a tagoknak az aktív kiállítási szezonban való eredményes részvételt , a  tenyésztők munkáját, s a rendezvények szponzorainak, egyéni támogatóinak pozitív  hozzáállását a klub életéhez!
Ezután következett a 2009-es év pontverseny  résztvevőinek ill. győzteseinek ismertetése a jelenlévő tagokkal, amely a  következő eredményeket hozta :
 
Standard méret :
 
- Fiatal kan :
1.  101 pont      - Victim of Prejudices  Ayo

2.   69 pont       - Rebman White Bull Boss

- Felnőtt kan  :
1. 275 pont      - Rosco  from Black and White  Gipsys
2. 178 pont      - Rebman White Bull  Emir
 3. 151  pont      - Pannon Szépe Wyatt Earp

- Fiatal szuka :
1. 92 pont      - Victim  of Prejudices Arwen
 
Mini méret :

- Fiatal szuka :    
1. 208 pont         Dombóparti  Jénai

2. 195 pont          Bikató-parti  Loretta
3.   94 pont          Gabriele von der Alten Veste

-  Felnőtt szuka:
1. 428 pont  Holdnaya Krasota Iz Voiska Tamerlana


Tenyészetek Versenye
 Standard  méret :

1.  922 pont  - Thunderbolt's Bullterrier
2. 465 pont  - Victim of  Prejudices - kennel
Mini méret:

1.  1159 pont   - Bikató-parti - kennel
2.  504 pont   - Dombóparti - kennel
 
A pontverseny eredményeinek kihirdetése után  felszolgálták a vacsorát,  mely  elfogyasztása közben baráti beszélgetés indult meg a jelenlévők között.Ezután  a  Fajtamentő Egyesület ügyeit, mindennapi teendőit  szervező Fekete Andrea  tartalmas beszámolóját hallgattuk végig aki részletesen felvázolta gondolatait  az előző év munkájáról, eredményeiről, gazdasági mutatóiról s a jövőbeli  teendőkről.
A beszámolók után a tagregisztrációk  és törzskönyvátírások  is  előtérbe kerültek, így mondhatjuk, hogy összességében eredményes klubvacsorát  tudhatunk magunk mögött.

Ami a pontverseny részvételi arányát tükrözi, ezen a versenyen most nem képviseltették kutyáikat oly sokan, mint az elmúlt  években. Ettől a ténytől függetlenül igen eredményes évet tudhatunk magunk  mögött, ezektől a tenyésztőktől és kutyáiktól ezeket az elért erdeményeket  elvenni már nem lehet, s külön is megérdemlik az elismerést.
Hiszen tisztában  vagyunk azzal a ténnyel, hogy ilyen erős gazdasági válság idején is ugyanolyan  aktivitással, töretlenül tettek azért, hogy a bullterrier fajtát nemesítsék, megmérettessék igen színvonalas rendezvényeken elismert szaktekintélyek előtt, befektetve igen sok munkát, türelmet, szeretetet, anyagiakat és  elhivatottságot!

Gratulálunk a tenyésztőknek, kiállítóknak s  reménykedünk abban, hogy a 2010-es évre meghirdetett rendezvényeink is ilyen  magas színvonalon zajlanak majd le, hasonlóan kimagasló  eredményekkel!

Baráti üdvözlettel :

Hanyu Zoltán

Képek:

 

Agresszió II. Rész

Agresszió II.

- avagy : a falkahierarchia -

Az agresszív kutya fogalma sajnos még a kutyatulajdonosok között is nagyon általánosított.
Megnyilvánulásainak kategóriákba történő csoportosításánál, besorolásánál jól érzékelhetők a különbségek, azonosságok, kiváltó okok, melyek megszüntetésével sok esetben elkerülhetőek az agressziós megnyilvánulások s az ebből adódó - sok esetben súlyos - balesetek. Az agressziónak nagyon sok fajtája van, amelyek gyökere, megnyilvánulásai, indítékai különbözőek, jelen esetünkben :

A téma, amellyel ezen írásomban foglalkozunk :

Az agresszió másik kutyával szemben

Kiváltó okok :

- konkurencia-versengés a két kutya között
- túlzott domináns megnyilvánulások
- frusztráció, csalódottság kialakulása az egyik félben ( szocializációs eredetű )
- különbözik a két kutya karaktere s az egyiküknek ez a félelemhez vezet
- az egyik ( vagy mindkettő ) kutya nem megfelelően szocializált

A viselkedéskutatás ( etológia ) elméletei szerint nemcsak az állatvilágban (jelen esetünkben a kutyáknál is ) = a valódi agressziós ösztönt a rivális fél jelenléte váltja ki. Az agressziónak többféle fajtája van s rendkívül sokrétű. Általánosságban mi a támadó agresszióval ( offenzív elemek ), azon belül is a fajon belüli = hímek között jelentkező viselkedéselemekkel foglalkozunk.

A kutya természeténél fogva falkaállat s a saját fajával való kommunikáció : alapszükséglet. A kutyák találkozásakor az orr érintése után az anális szag ellenőrzése is szükséges ahhoz, hogy meghatározzák, melyikük áll magasabban a rangsorban. Ha ezután az érintkezés és szagfelvétel után is kétely marad a két rivális egyedben, akkor a harc eredménye hozza meg a választ.

Szokásos testjelek :

Ha a két kutya morog ( egyes egyedek erősen, félelmetesen hörögnek ) a farok mereven tűzött, álló fül, ajkaikat felhúzva vicsorognak, az a legmagasabb vészhelyzet állapot elérését jelenti. Ha a szőr is áll a gerincvonalon, akkor egyértelmű, hogy csak a testi harc döntheti el a rangsorvitát. A morgás, vicsorgás az ellenfél megfélemlítésére, demoralizálására szolgál.
A kihívó-domináns magatartás = kérkedő, hivalkodó magatartás a valóságosnál nagyobbnak mutatkozni próbáló, szőrborzoló, fogmutogató, minden olyan viselkedést felvonultató kan, amely az ellenfelet ijeszti, bizonytalanná teszi, demoralizálja, visszavonulásra készteti.
Az a kutya a győztes, amely meggyőzően túlozza erejét, így eldőlhet a hatalmi rangsor a harc és sérülések nélkül.
A harc tulajdonképpen így ritualizálttá válik, nem támadnak egymásra, hanem bemutatják azokat a viselkedéselemeket, testi adottságaikat, melyeket használnának, ha tettlegességre kerülne a sor.( erre az állatvilágban is rengeteg példa szolgál ).
A ritualizált harc nem agresszív cselekedet, hanem kommunikációs, aktusi jelzésekkel igyekeznek a másik felet meghátrálásra késztetni. A hierarchikus csata a kanoknál és szukáknál eltérő s fajtánként is változó mértékű.
A kanoknál már hetekkel, hónapokkal is korábban jelentkeznek az előzmények, mielőtt tettekre kerül a sor, már hosszú ideig méregetik egymást ( az alkalmanként felállt falkában, amelyek ismerős egyedekből épülnek fel ). Az ellentét látványosan akkor derül ki, amikor kettejük közötti harc már kirobban.
A szukáknál nem előzi meg fenyegető előjáték, mert a szukák nem ismerik a látszatharcot, ún. ritualizációs elemeket.
A szukákban ún. alomvédő ösztön az, amely dominánsan mutatkozik meg, míg a kanoknál a magamutogatás az, amely felszínre tör , s igen színes viselkedéselemeket felvonultató " színjátékot " produkál. Maga a ritualizációs harc a külső szemlélőnek igen félelmetes lehet, de meg kell érteni, hogy ez velejárója s szükséges-látványos eleme a hatalmi rangsor, falkabéli pozíció elérésének s megtartásának.

Dr. Janza Frigyes ( neves etológusunk ) szerint a támadó hajlam nem rendellenes jelenség, különösen olyankor, ha a kutya a területét őrzi, vadászik, udvarol, fájdalmai vannak, vagy a kicsinyeit védi. Ilyenkor az emberek megtámadása nem neurotikus jelenség. Az etológus szakemberek felmérései s tanulmányaik alapján: minden 5. kutya valamilyen viselkedészavarral terhelt s azok közül a leggyakoribb a kóros agresszivitás, amelyről előző írásomban szóltam néhány szót.
Az agresszivitást gyakran keverjük össze a domináns egyed által felvonultatott viselkedéselemekkel!
Nézzük meg, hogy tulajdonképpen hogyan kapcsolódhat egymáshoz ez a kettő - sokak által helytelenül felismert és definizált - viselkedésminta:

A dominancia : latin eredetű szó, jelentése : átgondolt, megfontolt.
Viselkedési szempontból egyáltalán nem hátrányos vagy negatív értelmű.
Kynologiai összefüggésben olyan kutyákra használjuk, melyek viselkedési repertoárjában feltűnő mennyiségben és intenzitással szerepel a gazdával, családtagokkal, más kutyákkal szembeni erőszakos magatartás, táplálék-, terület-, pihenőhely látványos védelme, engedelmességi gyakorlatok megtagadása vagy gyakorta keverednek fajtársaikkal szexuális rangsori harcokba.
Az igazi dominancia nem negatív, hanem egy pozitív tulajdonság.
Az a kutya mondható dominánsnak, amely az adott helyzetben megfelelő, átgondolást követően, megfontoltan magához ragadja a kezdeményezést, védelmezi a számára előnyt jelentő dolgokat, s ennek tudatban irányítja a kommunikációs kapcsolatait. Elsősorban a kutya testi-szellemi fejlődése során alakul ki, ritkán veleszületett tulajdonság. Kialakulásának befolyásolását meghatározó tényezők : a tartási követelmények, a falka többi egyedének magatartása s az azokkal folytatott kölcsönös kommunikáció.
A domináns viselkedés nem azonos az agresszivitással, mégis nagyon sok domináns kutya agresszív is egyben. Az állatvilágban - ill. vad kutyák közötti falkában is - , a domináns egyed ritkán válik agresszívvé, hiszen a falka többi egyede engedelmes és alárendelt pozícióban van, s tisztában vannak a felesleges harc okozta sérülés kockázatával, ha kihívják maguk ellen a domináns egyedet.
A dominancia is ún. ritualizációs-pszichés versengés .Ha a domináns kutyával szemben kihívóan viselkedik egy másik kutya,akkor az agresszívvé válik.
A domináns kutya sok esetben, családon belül megkísérli az embert is irányítani. Ezt azért teszi, mert a család többi tagja nem viselkedik falkavezérként, nincsenek tisztázva a szocializációs időszakban az erőviszonyok, helyes hierarchikus viselkedési normák. A domináns viselkedés akkor jelent gondot, ha a kutya számára megengedett, akár azért, mert a gazda nem alkalmas falkavezérnek vagy, mert nem veszi észre idejében ezeket az apró jeleket.
Itt sajnos újra szükséges megemlítenem, amelyet előző írásomban is jeleztem, hogy a kutyatartók ismeretei azért is hiányosak, mert elég gyér a téma hazai irodalma.

A domináns agresszivitás rövid-tömör definiálása: egy rendszeresen visszatérő agressziós magatartás, amely a tulajdonos, vagy más kutyával élő személy ellen irányul s jellemzője, hogy fokozódik, ha az érintett személy megpróbálja nyugtatni , lecsillapítani a kutyát. A szociális érettség után : 1,5-3 éves korban alakul ki, jellegzetes offenzív ( fenyegető,kihívó, támadó ) magatartásbeli jelek kísérik.
Rendszeresen visszatérő agressziós magatartás, ami a másik kutya ellen irányul. Megjelenéséhez nem szükséges kiváltó ok, vagy előzetes kapcsolat a megtámadott kutyával .Általában azonos nemű kutyák,gyakorta kifejlett kanok között jelentkezik, vagy a saját falkán belül, vagy irányulhat falkán kívüli egyedekre is.

Végszónak itt szükséges megemlítenem, hogy a természet szerencsére beépített egy korlátozó mechanizmust, hogy megelőzhető legyen a harc eldurvulása.

írta : Hanyu Zoltán

 

Kulcsszó: Szocializáció II. rész

( avagy , a kritikus időszak a személyiség fejlődésében )

Ez az időszak ( melyet én személy szerint kifejezetten kritikusnak tartok ) az én kategorizálásom szerint a 3-6 hónapos életkor viszonylag rövid, de annál tartalmasabb időtartama!
( a kategorizálásom sajátos, az 1. életévet 4 átfogó fejlődési szakaszra osztottam . Azokat a tapasztalataimat osztom meg veletek, amelyeket nem csak , mint bullyrajongó és tartó, hanem mint a bulltípusú terrierek rajongója s mint antiszociális kutyák trénere szereztem az elmúlt tizenév alatt ).

Mint az előző írásomban említettem : a kis bully nagyon sok türelmet felemésztő foglalkozást, törődést igényel, de nem csak a szocializáció, hanem a további életszakaszokban is!
A szocializációs foglalkozásokon ill. az ún. " megfelelő mederbe terelés " alkalmaival a kölyökkutyától ne várjunk folyamatos s ki nem merülő alázatot! Nem éppen munkatípusú kutya ( bár vannak nemcsak kivételek, hanem az ügyességi versenysportok, mint pl : az agility igen gyors népszerűsítésének köszönhetően egyre több olyan bully kerül előtérbe, amelyek szépen és eredményesen megállják helyüket e nemes sportban is ).

Ez nem az a fajta,akit ún. pótcselekvéssel , ill. "kreált" ,mesterséges szituációkkal sokáig le lehet kötni. Bonyolult, összetett feladatok végrehajtását nem, hanem inkább az általános beilleszkedési normák elsajátítását várjuk el tőle!
A foglalkozások alkalmaival az erőszakot ill. erőszakos játékokat teljesen kerülni kell! Bátorsága, büszkesége genetikailag tiltja, hogy meghajoljon az erőszaknak, fenyegetésnek, fizikai ráhatásnak.
A változatos feladatokkal el lehet érni, hogy szorgalmasan tevékenykedjen, de a koncentrációt nem szabad kimeríteni az unalmas s hosszúra nyúlt feladatokkal! Ne felejtsük el, hogy a bully kifejezetten kíváncsi természetű s az új környezetében ne várjunk el tőle katonás fegyelmet, hiszen ilyenkor a az erős motivációk, elterelő játékok segítségével is nehéz magunkra hívni a figyelmét!
Meg kell szoknia, s ki kell benne alakítani, hogy a séták során is kontroll -, és felügyelet alatt áll, amely bizalomra, szeretetre, de mindenkor is mondjuk ki : Tekintélyre épül,amelyet nem fizikai ráhatással építünk,alakítunk ki!
A szocializáció előrehaladtával megkezdődik a kontrollálás gyakorlatban történő alkalmazása!
Ezt különböző a kiskutya számára váratlan időpontokban, szituációkból történő behívásokkal, figyelemeltereléssel érjük el, legegyszerűbben, leggyorsabban! A feladatok végrehajtását kivétel nélkül dícsérettel jutalmazzuk, a pozitív megerősítés érdekében kontrollt építünk ki a kis bully felett : játékkal, szeretettel, dícsérettel s nem fizikai ráhatással!
Addig, amíg eljutunk odáig, hogy egy alkalmanként összeálló, kiskutyákból álló falkába ill. kölyökfoglalkozásokra el tudjuk vinni a kiskutyát, addigra a kontrollnak működnie kell!
Ez fontos, hiszen a kölyöknek szükséges megtanulnia a helyes csoportos viselkedési normákat, viszont a kellemetlenségek is ekkor kezdődnek a kölyökkel! Aki tapasztalta már az tudatában van annak, hogy a bullyk általános üdvözlési formája egy ágyúgolyó lendületével, erejével mérhető!
Lássuk be : a bullyk kifejezetten durván, erőszakosan játszanak. Alárendelési viselkedésformákkal nem igazán lehet találkozni a fajtánál, ill. a bulltípusúaknál , még kölyökkorban sem. E viselkedésformát kifejezetten félreértelmezhetik az esetenként összeállt falkában az idősebb ( 6-10 Hónapos ) játszótársak, akik ebben az időszakban ivarérési korszakba lépnek ( fajtától-mérettől függően ) , hierarchikus mintákat kezdenek alkalmazni a csoportban.
E szituációk számukra fenyegetést jelenthet s indokolatlan ( bár önvédelmi ) helyzetet kezdeményeznek a kis bullyval szemben! S lássuk be : a bullyknak sem kell kérvényt benyújtani, ha egy kissé durvább, test-test elleni játékba kerülhet a sor!
Figyelem ! Ez nem konkrét agresszió, viszont több tényező együttes hatásától függ, hogy mi lesz a végkifejlet! Ahogy a bullykat ismerjük : provokatívak, alázat és megadás nélküli, magas fájdalomküszöbbel, hihetetlen kitartással, makacssággal, méretéhez képest iszonyatos erővel, óriási szívvel, lelkesedéssel, szemtelenséggel...
Nem könnyű a helyzet!
Érdemes a kiskutyát mindig ugyanazon kutyákból összeálló ideiglenes "falkába " engedni ,,ahol a legjobb, ha van 1-2 birkatürelmű,idősebb szukakutya s minél kevesebb a " kamaszodó " vagy idősebb : agresszív, indulatos, provokatív kankutya! Bár az lenne az optimális, ha az utóbbiból egy sem lenne a csapatban!
A falkában " uralkodó " összkép és viselkedési norma fog nagyban hatni a bully további szellemi fejlődésére, kutyákkal való későbbi kapcsolatára !
Ne felejtsük el : a kutyák is utánzással tanulnak!
A bully - előzőkben bemutatott -- játékának nem kívánt normáit igazából csak tompítani tudjuk, türelemmel,odafigyeléssel, de valójában egész életét végig fogja kísérni. Látványos eredményre nem lehet szert tenni, viszont nagyban lehet változtatni a többi kutyához való közeledésén, kommunikációján!
A jutalomra fogékony kiskutya általános jellemzői,hogy a csínytevésre nem tud ellenállni,vonzza a végrehajtásból származó öröm, mint amennyire aggasztja az érte járó büntetés!

Túlzott engedékenység, kontroll hiánya következtében könnyen " alulszocializálttá" válhat ,akiben nem alakulnak ki a magatartás belső korlátai s előtte nyitva áll az út az antiszociális viselkedés felé! Ha a kis bully jellemére az jellemző, hogy a büntetésre fogékony, hamar létrejön a belső kontroll s a szükségesnél merevebb, erősebb korlát miatt a kicsi "túlszocializálódik " így következményektől tartó,szorongó ebbé válik!
A szocializálásnál a kölyök pszichikai , érzelmi adottságait és a környezetét mindig összességében kell szemlélni! Egy veleszületetten agresszív hajlamokkal rendelkező kutya a legjobb, hozzáértő kezekben is problematikus lehet !
A foglalkozások alkalmával tartsuk szem előtt, hogy a kutya ( ugyanúgy, mint ahogyan a gyermek a szülőé ) a Gazda Tükre!
A reakciói mindig válaszok a viselkedésünkre, tükrözi a kutya-gazda kapcsolatát!

Írta: Hanyu Zoltán

 

Kulcsszó: Szocializáció I. rész

A bullyk a tévhit szerint kifejezetten antiszociális lénynek számítanak!
Feltehetjük a kérdést,hogy imádott fajtánk nevelhető-e, formálható-e karaktere egyáltalán, ha már olyan sok kutyaiskola s tapasztalt kiképzők is elutasítják néhány esetben ezeket a " problematikus ,megváltoztathatatlan " kutyákat ?

A válasz egyszerű : IGEN !

A bullynál, ill. a bulltípusú terriereknél különösen fontos s kikerülhetetlen a korai szocializáció! Ez minél fiatalabb korban szükséges,hogy kialakuljon a helyes viselkedési forma,ideje korán kezelhetőek legyenek az adott szituációkból adódó konfliktusok, s a bullynk egy kontrollálható , kiszámítható, ellenőrizhető kutya legyen.
Azt hiszem minden egyes fajta iránti rajongónak ez a vágyálma! Nos, ezért nagyon sokat kell tenni!

Ha a kiskutya az új tulajdonoshoz került ( rendszerint 8 hetes korban ) , a szoktatás , a szocializáció az új adott környezeti tényezőkhöz tulajdonképpen már aznap elkezdődik.
A kiskutyával ajánlatos idejekorán foglalkozásokon részt venni.Jó, ha a kezdetekben mindenhová magunkkal visszük s lehetőséget biztosítunk számára ,hogy kapcsolatba kerüljön idegen kutyákkal,esetleg más háziállatokkal, idegen emberekkel s számára új,kényes szituációkkal! Ebben az időszakban ( s végül ez végigkíséri a bully életét ) nagyon sok játékra, hancúrozásra, törődésre, türelemre s ami a legfontosabb : következetességre és fokozatosságra van szükség!

Az ún " harci jellegű játékokat " kerülni kell, hiszen ez teljesen ésszerűtlen s a későbbi kifejlődött bullykarakterben ez mélyen raktározódik, s a kényes szituációk nem várt viselkedési normákat hozhatnak elő.
Ezeket az öröklött ősi - s ma már szelektív tenyésztői munkával kiküszöbölt -- ösztönöket szigorúan tilos erősíteni!
Az esetlegesen fellépő agresszivitást ( akár gazdával,családtagokkal,más kutyákkal stb. szemben ) idejekorán gondosan ki kell küszöbölni! Ez tulajdonképpen már a tenyésztőnél megkezdődik,ahol már az alomban meg kell akadályozni az esetlegesen előforduló hierarchia harcokat!
Következetes,céltudatos neveléssel nagyon sok mindent el tudunk érni a kis bullynál. Ez alatt nem azt értjük,hogy kompromisszumok nélkül elnyomjuk a kiskutya karakterét.
A nevelés különböző szakaszaiban más- és más határokat feszeget a kiskutya érdeklődése, ezért sok dícsérettel,jutalommal,néhány erőteljesebb parancsszóval, alkalomadtán fejrekoppintással irányítani kell, hogy fejlődése megfelelő keretek között folyjon, megtanulja, hogy hol vannak azok a bizonyos határok. Ettől függetlenül megmarad a bully tipikus karaktere : játékos, energiával telt, ötletgazdag bohóc!

A játékos, jóindulatú kölyöknek igen szoros családi kapcsolatra,szabadságra, érzelmekre van szüksége!
Sok ember, aki a fajta iránti rajongással vág bele egy új társ megvásárlásába, sokszor egyszerűen nem vesz tudomást a bully valódi énjéről, vézenéről.
Ehhez a fajtához sok-sok tapasztalatra, s következetességre van szükség.
Tartása nagyobb felelősségérzetet követel meg, mint amit az első időszakban elgondolunk a kis jövevényről s a vele majdan kialakított kapcsolatról! Megfelelő kölyökkori következetes- szeretetteljes nevelés egy életvidám,játékos társat eredményezhet.
Ha " párbeszédet " tudunk kezdeményezni vele s a kutya s gazdája egymásnak teremtődött,akkor egy igen bensőséges ,mély érzelmi barátság, igen sokat kibíró elszakíthatatlan kötelék alakulhat ki!
A bully nevelés ( bár ez érvényes minden fajtára ) legfontosabb elve : hogy ne " emberesítsük " el a kiskutyát! Ha nem vagyunk vele következetesek, akkor az ivarérés időszakában igen komoly hierarchia problémák léphetnek fel!
Végeredményben, ha egy mondatban össze kellene foglalnom,hogy kinek ajánlható a fajta,akkor könnyű dolgom lenne,hiszen ez rövid,gyors szelekción alapul :
Egyáltalán nem ajánlott tapasztalatlan gazdának, úgymond nem " tanulókutya " !
Üzleti érdekeket szem előtt tartó,következetlen,határozatlan,antiszociális személyeknek szintén nem való! Csak azoknak ajánlanám a bullyt ,ill. bulltípusú vagy egyéb terriereket, akik az érintett fajták magabiztos, független lényét szereti,tiszteli és tud velük bánni.
E fajta karakterét csak az tudja formálni, aki párbeszédet tud kezdeményezni vele! Ha ez nem sikerül,ha nem megfelelő kezekbe kerül, az valóban komoly veszélyforrássá válhat.
S egy helytelenül felnevelt, problematikus , nem kontrollálható bully,maga az Isten csapása!
De ez már egy másik történet...

Írta: Hanyu Zoltán

 

Kullancsveszély! Dr. Mészáros Patrícia írása

FIGYELEM, KULLANCSVESZÉLY!

Idén, Magyarországon az önkormányzatok NEM permetezhetnek kullancs ellen. Azt a készítményt, amivel eddig a védekezést végezték, kivonták a forgalomból. Bíztunk benne, hogy a mögöttünk álló, néha igen zord téli hőmérséklet majd megtizedeli a vérszívók túlélését, de nem így lett.

A helyzet katasztrofális!!!

Rengeteg, elképesztő mennyiségű a kullancs, és ezen belül óriási a fertőzött, betegséget (különösen Babesiát és Lyme-kórt) hordozó és terjesztő egyedek száma.

Érzékelik ezt a kutyatartók, a kisgyereket nevelő családok, a kirándulók, a kiskertet gondozók is. Az állatorvosi rendelőben különösen feltűnő a robbanásszerű növekedés.

A kialakult helyzetben minden eddiginél lényegesebb, hogy valamilyen módon védjük a kutyát a kullancs-csípés ellen, de tisztában kell vele lenni, hogy olyan készítmény nem létezik (legyen az „cseppentős" vagy nyakörv), ami 100% biztonságot nyújtana. Egyre magasabb lesz az ún. „rezisztencia": a kullancsok-bolhák -finoman szólva- gyakran rá sem bagóznak a (különösen régebb óta forgalmazott) tuti-biztos fegyverként hirdetett készítményekre.

Sajnos ez csak a jéghegy csúcsa.
Egyre többször tapasztaljuk, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek (és nem csak azok) nem a „klasszikus", jól felismerhető, tankönyvi formában jelennek meg. Előfordul, hogy láztalan (a Babesiára tipikusan jellemző tünet), néhány napig csak „nem az igazi mostanában" típusú, enyhe bágyadtságot mutató kutyáról derül ki, hogy valójában súlyos, életveszélyes beteg, Babesiás.

A fertőzött területek országos eloszlása összekeveredett. Még mindig igaz, de nem ok a nyugalomra, hogy a rendezett, gondozott, és ugyanilyen telekszomszédokkal rendelkező kertekben jóval ritkább az előfordulásuk, mint a gazos, vadregényes telkeken. Az átvonuló macskák és sündisznók messze elhurcolják a hívatlan vérszívókat.

Ne higgyünk a szemünknek sem! Soha sem biztos, hogy nem volt kullancs a kutyában. A kullancsok több fejlődési alakja a 0,2 mm-t (!) sem éri el, tehát kisebb, mint egy gombostű feje. Észrevehetetlensége nagy bajt okozhat.

MIT TEGYÜNK?

  1. A kertet, udvart, lakókörnyezetet tartsuk rendezetten, a gazt rendszeresen nyírjuk le.
  2. Gazdaboltokban elfogadható áron, remek készítmények kaphatók, amivel a kertet permetezve, ideig-óráig megszabadulhatunk az illegálisan ott tartózkodó ízeltlábú „vendégeinktől".
  3. Lehetőleg ne vigyük sétálni a kertünkben elegendő mozgástérrel rendelkező kutyát.
  4. A lakásban tartott kutyát lehetőleg ne erdős-gazos területen, vagy árokparton sétáltassuk.
  5. Kedvenceinket folyamatosan(!!) kezeljük valamilyen kullancs-ellenes készítménnyel. Jó tudni, hogy a cseppentős készítmények kullancsra minden esetben csupán 1 hónapos védelmet biztosítanak (bolhára néhány készítmény többet), a nyakörvek 5-7 hónapot. A választásnál azt is érdemes figyelembe venni, hogy az egyes készítmények eltérően reagálnak a vízre: néhányuk kifejezetten lerövidül úszás, vagy tartós, áztató eső hatására. A készítmény kiválasztásánál ezúttal ne az ár legyen a fő szempont, az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyon olcsó nyakörvek és a gyógynövényes hatóanyagú cseppentők ebben a „cudar" időszakban (sajnos!!!) nem nyújtanak elegendő védelmet. Érdemes tudni, hogy a szerek többsége minimum 2-3 nap után fejti ki hatékonyságát, és samponos fürdetéstől számított 2 napon belül nem célszerű alkalmazni. Gondoljunk erre akkor is, ha kiállításra vagy kutyaiskolába készülünk.
  6. Igyekezzünk otthonunktól távol tartani a sünöket (sűrű kerítés).
  7. Kezeljük kullancs-ellenes készítménnyel a kijáró macskánkat is. Szerencsére náluk jóval ritkábban találkozunk (egyelőre...) kullancs által terjesztett betegséggel, de szőrükön behurcolják a vérszívókat. Nehéz ügy a macskák kezelése: Magyarországon jelenleg egyetlen spot on készítmény alkalmazható macskákra, a többi nem. Pont emiatt elég jól ismerik már ízeltlábú ellenségeink is... Jó megoldás lehet a kullancs elleni nyakörv, de pont az az előnye, ami a hátránya: ha szorosra húzzuk, veszélyesen fennakadhat a cica a kerítésen, ha meg lazán hagyjuk, rövid időn belül elhagyja a nyakából...
  8. Ha kiemelten fertőzött területre (pl. a Börzsönybe, Zalába, Baranyába, a Balaton-felvidékre) utazunk a kutyával, érdemes egyszerre több készítményt (egyidejűleg spot on-t, nyakörvet és külsőleg alkalmazható spray-t is) segítségül hívni.
  9. Lehetőleg naponta nézzük át a kutya-macska szőrét alaposan. A kullancsok a vékonyabb bőrű, szőrrel ritkábban fedett területeket kedvelik: a fülkagyló, orrok, szemek, végbélnyílás környékére, a talppárnák közé, a kutya pocakjába, vagy a hajlatokba fúrja be magát szívesen.
  10. Oltassuk be a kutyát Lyme kór ellen. Ez az első évben két alapozó, majd évi egy ismétlő oltást jelent. Az első      két oltás között 3-4 hét telik el. A Lyme kór elleni oltás nem olcsó, általában 6-9000 Ft, de összehasonlítva azzal a költséggel, ami egy Lyme-kóros kutya kezelésére a minimum 8 hetes kúra alatt ki kell fizetni (50-150 ezer Ft) jelentős megtakarítást jelent.

Amennyiben mégis kullancsot találunk a kutyában, azt speciális eszközzel, vagy ennek hiányában egy szemöldökcsipesszel mihamarabb távolítsuk el! Ezután néhány napig-hétig fokozottan figyeljük kedvencünket. Ha bármikor azt tapasztaljuk, hogy a kutya bágyadt, étvágytalan, levert, rosszkedvű, „nem az igazi", hány, sokat vagy keveset pisil, esetleg sötét színű a vizelete (vagy bármelyiket ezek közül), haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. Ez különösen a Babesia nevű betegség miatt fontos, ahol időben, egyetlen (csípős!) injekcióval meggyógyítható a kis beteg, de a késlekedés (a néhány nap alatt) kialakuló vesekárosodás miatt az állat életébe kerül.

 

Rubislaw és Ringfire

E nagyszerű fajta története során mindig is előfordultak olyan kutyák, akik meghatározóak voltak a fajta folyamatos fejlődésében.
Ezek a fontos kanok, kiket most bemutatok az 1930-as évekből, mindketten nagyszerű szukákat nemzettek.
Az egyik egy nagyszerű fedező kan, aki történelmet írva 7 championt nemzett (ebből 6 szuka), rekordot felállítva az elkövetkező 20 évre. 
A másik, egy kitűnő kiállítási kutya, aki könnyedén szerezte meg a CH címet és megnyerte a Regent Trophyt is.
Az első kétség nélkül mindenki listáján szerepelne a meghatározó kutyák névsorában, míg a második valószínűleg nem. 
Az elsőnek nagy szerepet tulajdonítanak a tiszta fehér vonal folyamatos fejlődésében és magának a fajtának előre vitelében is, míg a másodikat alig említik,ha a színes egyedek fejlődéséről van szó.
Érdekesség, hogy e két kutya színtiszta fehér vonalból származó alomtestvérek.
Lássuk mi is történt. A korai 1930-as években volt a tiszta fehér vonal, és az úgynevezett színes "lázadó" hajtás, akit a fehér színű kutyák tenyésztői szentségtörőnek tartottak. 
1919-ben Bing Boy volt az első színes kutya, aki CC-t nyert, a Bull Terrier Klub a Kennel Klub felé irányuló heves tiltakozása ellenére.
Az 1930-as évekre már számos elkötelezettje volt a színes bull terrier tenyésztésnek. A színes egyedek feje kevésbé volt kifinomult és minőségi a fehérekhez képest. 
1931-ben lépett színre a 3 alomtestvér Rubislaw, Ringfire of Blighty és Aberdonian, Mr. P. Sharpe tenyészetéből.

Rubislaw


Rubislaw a birminghami Mr. J. Thompsoné volt. Úgy hírlik, hogy Mr. Thompson eladta a nehezen megnyert box érmeit, hogy megvehesse Rubislaw-t. 27 mérföldet biciklizett Birminghamből Worcesterbe, majd az üzlet megkötése után 27 mérföldet gyalogolt vissza egyik kezével a biciklit, a másikon Rubislaw-ot vezetve. Nos, nehezen tudom elképzelni, hogy egy Brummie (birminghami lakos) gyalogoljon ha biciklizhet is, de ha azt vesszük, hogy Rubislaw ekkor már 2 éves volt és hírhedt a kezelhetetlenségéről, akkor valószínű, hogy Mr. Thompson nem tudott kerékpározni és a kutyát is kordában tartani egy időben, így úgy tűnik kénytelen kelletlen gyalogolt. Hihetőnek hangzik.
Rubislaw temperamentuma nem volt alkalmas a kiállításokhoz. Mr. Thompson így hirdette:
"Fedezésre ajánlom a méltán híres bull terriert Rubislaw-ot, aki legjobb a fajtájában ha éppen kiállítási kedvében van." 
Rubislaw fedezési díja 2 shilling volt.
El kell ismerni, hogy Rubislaw nagyszerű tiszta fehér szukákat hozott, akik előremozdították a fehér bull terrierek és a fajta vonalát is.
Rubislaw champion utódai, Ch Faultless of Blighty, Ch Isis Io, Ch Queen High of Brum, Ch Cedran White Queen, Ch Krackton Kavalier(D), Ch Brendon Begonia és Ch Cops Gay Dancer mind megtalálhatóak a fajta történelem könyveiben.
Egy igazán fontos egyed Ch Ormandy's Mr McGuffin, a féltestvérek, Ch Krackton Kavalier és Ch Cedran White Queen párosításából született.
Rubislaw számos, ugyan nem champion, de jelentős szukát nemzett akik segítették a fajtafejlődést.Egyik közülük Brown Patch, Susan of Coe Fen lánya, akinek a Velhurst Villain-nel történő párosításából született Velhurst Villette, aki nem más mint Ch Velhurst Vindicator anyja. Rubislaw jelentősebb lánya volt még például Lady Marina akinek a Bonny Fellow fedezéséből született Ch Maldwyn és Ch Defender of Monshireval. Másik lánya Hockley Supreme, akinek Ch Another Queen of Brun volt a lánya Big Bang of Brumtól.
Ch Ringfire of Blighty
A fajta történelem könyvei is jól mutatják, hogy a fantasztikus show kutya, Ch Ringfire of Blinghty sikereit háttérbe szorították testvére fedezési kvalitása. 
Ringfire a Regent Trophy győztese, számos champion fehér szukát nemzett, de a legnagyobb hasznot a színes bull terrier tenyésztőknek hozta, akik használhatták az 1931-es Regent Trophy győztesét a tenyésztésükben, és aki számottevően és kétséget kizáróan javította és fejlesztette a fejek minőségét, amire oly nagyon szükségük volt.
Ringfire gazdája Mr. H. McCausland volt, aki egyaránt tenyésztett fehér és színes bull terriereket. 

Ch Aberdonian volt a harmadik testvér az alomból, őt a tenyésztő Mr. Sharpe megtartotta, majd később eladta ugyancsak Mr. Causlandnak. 
Aberdoinian ugyan megszerezte a Ch címet, de fedezési lehetőségeit igencsak megnehezítette testvérei eredményessége.
Ringfire lánya Kowhai Caprice (f) és Tiger of Blighty (cs) párosításából született Mrs. Adlam első színes championja, Ch Brendon Battledore (t) és az ő lánytestvére Wuggins Why Worry (t), akit Malayába exportáltak.
Ch Cylva Becky Sharpe (f) és Ringfire alomjából született Cylva Cynthia. Cylva Cynthia (f) és Romany Radium (t), párosításából született Romany Respect (t), akinek Romany Rufus-szal (v) való alomja adta Miss Joshnstone első Romany championját, Romany Rhinestone-t.
Egy akkori hirdetés szerint, Miss Johnstone befedeztette Ringfire és Becky Sharpe egyik lányát, egy akkori neves, színes fedezőkannal, Nelston Cottonnal (t).
Pale Face Penelope (v), Ringfire és Jess of Jezreel (v) kölyke volt. Penelope és Batchworth Barrister (t) párosításából született Golden Spangled (t), aki 3 fontos színes bull terrier anyja lett, Ch Mystery Knight of Lueuch, Brindle Mystery (későbbiekben Velhurst Viss-ként ismerjük) és Wuggins Wildfire.
Velhurst Viking (f) és Brindle Mystery párosításából született Ahmed Arabi of Lueuch (t), akit új néven Velhurst Vissként törzskönyveztek, az ő lánya Tania of Lueuch lett a Hardnott Bull Terriers tenyészet alapító szukája. Tania of Lueuch a nagyanyja volt egy másik említésre méltó szukának Northorpe Nonpareil-nek (v).

Érdekes megjegyezni, hogy Northorpe Nonpareilt később párosították azzal a Contango Cobblestone-nal (t), aki 3 ágon is rokonságban volt Ringfire-rel. Ebből az alomból született Romany Rivet (t), akinek a lánya Ch Romany Reliance.
Ch Romany Rouch Weather és testvére a jelentős Romany tenyészszuka Romany Rather Lovely törzskönyvében ötször is szerepel Ringfire.
Miss Johnstone is nagy szerepet tulajdonított Ringfirenek, Ch Romany Rhinestone kitenyésztésében.
Vajon miért nem kapta meg a megfelelő tiszteletet a fajta történelem könyvében Ringfire, ha ennyire fontos kutya volt a színes bull terrierek tenyésztésének fejlődésében?
Jöjjön egy idézet Oppenheimer McGuffin & Co könyvéből, Ch Romany Rhinestone pedigree-jére utalva: 
"Rhinestone nagyanyjai ágán beltenyésztett volt Rubislaw apjára, Ch Beshelson Bayshukra." Noha Mr Oppenheimer tényszerűen korrekt dolgot állít, mégis teljességgel figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy Ringfire volt az apja az egyik szukának, akire hivatkozik. Míg talán ez megtévesztőnek hathatna tőle, nem szabad elfelejtenünk, hogy a McGuffin & Co a fajta fejlődéséről szól, ami részben az Ormandy kutyáknak köszönhető, és tény hogy McGuffin, Rubislaw féltestvér párosításból született.
Nyilvánvaló, hogy Ringfire számára nem volt szerencsés, hogy apját Ch Beshelson Bayshuckot tartották a "kiválóság forrásának" és alomtestvérét Rubislawot a "fedezőkanok királyának", hisz ez teljességgel beárnyékolta eredményeit. Ám fontos emlékeznünk, hogy Ringfire nélkül nem lett volna Ch Romany Rhinestone és Ch Romany Reliance sem.
Rubislaw, Ch Ringfire of Blighty és Ch Aberdonian pedigree-je:


Ch   Beshelson Bayshuck Ch Sure Thing Ch Dervish of Dore
Dauntless Duchess
Fair Charmer of Exford Ch White Wonder
Nether of Dilly
Ch Debonair of Brum Ch Hades Cavalier Ch Hampstead White Hot
Ardua Phoebe
Treviso White Imp
Mons   Peggy

A cikket a Hungária Bullterrier Club felkérésére Mr. Frank Dyson írta
 /Tawnbarr kennel - UK/

Fordította: Antal Péter

Köszönjük!

 
 
© H.B.T.K.
HUNGÁRIA BULL TERRIER KLUB TARTÓ ÉS TENYÉSZTŐ EGYESÜLET