H.B.T.K.
H.B.T.K.
FCI

HUNGÁRIA BULL TERRIER KLUB TARTÓ ÉS TENYÉSZTŐ EGYESÜLET

ÁLLAMILAG ELISMERT TENYÉSZTŐ SZERVEZET
 
A Magyar Állam és az FCI által is elismert Magyar Eb Törzskönyv, kizárólagos jogú vezetője

Főoldal

Kapcsolat

A törzskönyvezés menete

Ha megszületett az alom a kiskutyáknak így lehet törzskönyvezésre bejelenteni és számukra az egységes Magyar Eb Származási Lapot igényelni.
Ha van már „kennelneved” akkor egy feladattal kevesebb.

Ha nincs akkor  a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségénél válts ki egyet. Figyelem a procedúra meglehetősen sok időt vesz igénybe!

 1. A kiskutyák születése után 15 napon belül töltsd le az alombejelentő nyomtatványt a honlapunkról.
 2. Értelemszerűen, nyomtatott betűkkel töltsd ki és írd alá.
 3. Az áraink figyelembe vételével számold ki, hogy az igényelt szolgáltatásokért mennyit kell fizetned.( származási lap(ok) ára + alomellenőrzés díja+ ha nem vagy tag az alombejelentő és fedeztetési nyomtatványok használatának díja). Fizesd be vagy utald el a számlánkra a teljes összeget.
 4. Postai úton küld el a HBTK törzskönyvezési címére a következőket:
  1. Az apakutya származási lapjának (törzskönyvének) mindkét oldali másolatát
  2. Ha az apakutya külföldön él úgy az egészségügyi szűréseinek másolatát
  3. Az anyakutya származási lapjának (törzskönyvének) mindkét oldali másolatát
  4. A fedeztetési igazolás egy példányát
  5. az alombejelentő egy példányát
  6. A kennelnév igazolás másolatát
  7. A szolgáltatási díjak befizetésének igazolását
 5. Ha megérkezett a törzskönyvezési kérelem akkor az alom ellenőr időpontot egyeztet veled az alomellenőrzésre. Az alomellenőrzést legkorábban a kiskutyák 5 hetes kora körül érdemes megtenni mert a kiskutyáknak az alomellenőrzés idején már egyedileg azonosíthatónak kell lenniük( mikrochippel). Ez azért kell, mert a származási lapra NEM az állatorvos ragasztja rá a beültetett mikrochip matricáját. A származási lapon a beültetett mikrochip száma gépelt formában jelenik meg a mikrochippezési jegyzőkönyv alapján. A tenyésztő által szabadon választott állatorvos beülteti a kiskutyákba a mikrochippeket. Ehhez a mikrochippeket az állatorvos biztosítja  A mikrochip beültetéséről jegyzőkönyvet állít ki amit aláír és lepecsétel. Az alomellenőr  ezt a jegyzőkönyvet elviszi és az alomellenőrzési jegyzőkönyvvel együtt a HBTK törzskönyvezésre leadja.
 6. Ha az alomellenőr törzskönyvezhetőnek találja az almot akkora a származási lapok elkészítését megrendeljük.
 7. Az elkészült származási lapokat postán kapod meg a HBTK –tól.
 8. Ha az alomellenőr kifogást emel és az almot nem törzskönyvezhetőnek ítéli akkor a kiskutyák nem kapnak törzskönyvet és a befizetett összeget visszautaljuk.

Az alom törzskönyvezésre bejelenthető a születésétől számított 180 napig, de az alomellenőrzéskor  az összes kiskutyának  az alomellenőrzés helyén kell lennie. Amelyik kiskutyát a tenyésztő az alomellenőrzés alól kivonja, az a kiskutya az Állattenyésztési Hatóság szabályai alapján nem törzskönyvezhető.
Ha a kiskutyák már nincsenek az anyjuk „alatt” az alomellenőr az anyakutya azonosítására genetikai vizsgálatot rendelhet el, a tenyésztő költségére.

Miután a kutyatenyésztés szabályozása az állami irányítás miatt nagyon megváltozott a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett, fedeztetés előtt érdeklődj a kutyád  tenyészthetőségéről a törzskönyvezési információn.

 
© H.B.T.K.
HUNGÁRIA BULL TERRIER KLUB TARTÓ ÉS TENYÉSZTŐ EGYESÜLET